מהו ייפוי כוח מתמשך והתיקון החדש בחוק
Mediaמהו ייפוי כוח מתמשך והתיקון החדש בחוק? עורכת דין יעל מיליקובסקי-לוי המתמחה בעריכת ייפוי כוח מתמשך עונה על השאלה
על מנת להבין מהו ייפוי כוח מתמשך יש תחילה להבין כי הכלי המשפטי של ייפוי כח מתמשך בא להחליף את הבקשות לאפוטרופסות והוא נכנס במסגרת תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות.
בעבר, אם הורינו נקלעו למצב בו לא יכלו יותר, מכל סיבה שהיא, גופנית או נפשית, לקבל החלטות עבור עצמם, היה עלינו לעבור את התהליך הבא: לגשת לעובדת סוציאלית או לפסיכו-גריאטר, לקבל מהם חוות דעת כי אחד מהורינו או כל קרוב משפחה אחר אינו כשיר לקבל החלטות.
לאחר קבלת חוות הדעת היה עלינו להתרוצץ לבית המשפט לענייני משפחה באזור מגורינו. לאחר מכן היינו צריכים להמתין לקבלת עמדה של היועץ המשפטי של משרד הרווחה במטרה שייתן חוות דעת האם אנו אכן יכולים להתמנות כאפוטרופסיים.
המצב בעבר לפני תיקון 18 גרר לא רק "ריצות" בין הגופים הבירוקרטיים השונים אלא עורר חילוקי דעת בין בני משפחה בשאלה מי ימונה לאפוטרופוס עד כדי מצב בו בני המשפחה בעצמם הגישו תביעות הדדיות האחד כנגד השני וכל זה תוך כדי שקרוב המשפחה האומלל מחכה שמישהו יעזור לו.
העניין הזה נגמר והיום אנחנו יכולים וצריכים לקחת את עתידנו בידיים ולהחליט מי יהיה נאמן עלינו וכיצד יתנהלו עניינו האישיים, הרכושיים והגופניים כשכבר לא נוכל להחליט בעצמנו.
מטרתו של תיקון 18 לחוק האפוטרופסות היא שבמצב בו אדם הופך להיות תלוי בזולת עד כדי אי יכולת לקבל החלטות בעצמו ייכנסו כמעט אוטומטית ההנחיות שהוא נתן בטרם הפך להיות נתון לחסדי זולתו.
ייפוי כוח מתמשך הוא כלי לתכנון עתידי במסגרתו הממנה מחליט מי ינהל עבורו את ענייניו כשלא יהיה מסוגל לעשות זאת בעצמו וגם מחליט באיזה אופן הדבר ייעשה.
ייפוי כוח מתמשך הוא כלי הסכמי פשוט שאינו מערב את בתי המשפט שכן כל הנדרש לעשות הוא לגשת לעורך דין אשר עבר את ההכשרה והוסמך לערוך ייפוי כוח מתמשך ומכאן ואילך עורך הדין עושה בעבורכם את העבודה וזאת כמובן לאחר שישב איתכם והבין את מלוא צרכיכם.
ניתן גם להחליט מראש כי אנו רוצים לערוך ייפוי כח מתמשך רק לעניינים רפואיים ואז להחליט מראש על המנגנונים הרפואיים השונים שיופעלו אם חלילה תגיעו למצב הדורש זאת.
לסיכום מדוע כדאי לערוך ייפוי כוח מתמשך כבר עכשיו?
1. הוא הופך את החיים שלך ושל בני המשפחה היקרים לקלים ופשוטים יותר. במקום "להתרוצץ" בין בתי המשפט הם יכולים להקדיש לך תשומת לב. אם חלילה מתרחש אירוע ניתן בלחיצת כפתור למנות את מיופה הכוח, וזאת כמובן בהתאם למנגנון אשר נקבע במסגרת ייפוי הכוח המתמשך.
2. אם מתרחש אירוע חשוב ניתן להתקשר לעורך הדין שערך את הייפוי כוח המתמשך והוא כבר יידע כיצד לפעול. אין חילוקי דעות בין בני המשפחה, הכל ברור מראש כי אתה עשית זאת והחלטת מראש.
3. הכי חשוב. המחוקק נתן לנו זכות נהדרת להחליט בעצמנו על חיינו קחו את הזכות הזאת עשו לעצמכם ייפוי כוח מתמשך השקט שזה יעניק לכם שווה כל שקל.